Årets sidste chilihøst – tomat/chilisæsonen afsluttes

Idag har jeg høstet de sidste chilier, og afslutter en god sæson med tomater og chili.

Jeg har for første gang i år selv fremavlet de fleste af mine tomatplanter og alle mine chilier.

Midt i februar blev der sået Tomat ‘Gimli’, Tomat ‘Red Cherry’, Chili Jalepenos (egne frø), Chili Fireflame (egne frø) og Chili Cayenne, i kælderen med undervarme og kunstlys. Næste år vil jeg nok vente en uge eller 2 længere med tomaterne, da jeg synes at de nåede at blive lidt for store inden udplantningen i år.

Der blev produceret en del planter, flere end jeg kunne bruge, så der blev delt godt ud til familien, og så satte jeg selv af tomater 3 x Gimli og 3 x Red Cherry, og 3 af hver af chilierne i drivhusets jord. Hver plante fik en plastpotte gravet ned i jorden ved siden af sig, og deri er der blevet vandet hele sæsonen, så fordampningen har været reduceret.

Høsten har været god, og især Gimli’en har givet godt. Ud over at spise af dem løbende har jeg fået lavet omkring 5kg flåede tomater til fryseren. Der breder sig nu en fantastisk duft af sommer når jeg tør dem op for at bruge dem.

Chilierne er alle blevet renset, blancheret og frosset ned. Jeg tror at det i år lader sig gøre at komme helt frem til næste høst uden at løbe tør.

Der har været en enkelt missere, i form af ribstomat ‘Sweet Pea Currant’ som jeg hentede hos Gartneriet Bjerregård. Tidligere år har denne været en stor succes, med de mest fantastiske små pinnochiokugle-tomater. Men jeg har aldrig oplevet en så voldsomt voksende plante som den plante jeg fik med hjem. Den groede så voldsomt at den kom til at fylde en fjerdedel af drivhuset hvis jeg kiggede væk. Den kommer ikke i drivhuset igen, men jeg skal have fundet en anden lignende.

Red Cherry er blevet brugt løbende  og så har vi forsøgt os med tomatpesto  som også ligger i fryseren i portioner. Mums.
Red Cherry er blevet brugt løbende og så har vi forsøgt os med tomatpesto som også ligger i fryseren i portioner. Mums.